13 februari 2021. Links de statige Ambtsehoeve, rechts gaat de zon als een bruidegom uit. (foto: Henk van der Kooij)
13 februari 2021. Links de statige Ambtsehoeve, rechts gaat de zon als een bruidegom uit. (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Als een bruidegom

NEDER-BETUWE - Zaterdagochtend 13 februari was ik vroeg op. Ik wilde een zonsopkomst fotograferen. Die ochtend was het erg koud, het vroor streng. Daar de zon om 7.57 op zou gaan, stond ik om vijf voor acht op de Marsdijk, op de plek waar de verkeersbrug Rhenen Kesteren aan land komt.


Door Henk van der Kooij


Natuurlijk de blik naar het oosten gericht ondanks de snijdende oostenwind. Voor me strekte zich een watervlakte uit daar het Rijnwater tegen de winterdijk (op de foto rechts) stond. Links van het midden is de statige, monumentale boerderij de Ambtse te zien. De naam van deze boerderij staat al op een kaart van 1552. Het huidige voorhuis dateert van 1875. Na enkele minuten wachten verscheen er een rode rand op de horizon die langzaam uitgroeide tot een vuurrode bol. Ademloos mooi. Al snel maakten daarna de glans en de schittering het onmogelijk om in de zon te blijven kijken. Koning David van Israël staat in een Bijbels lied stil bij de zon. Dit hemellichaam heeft geen vaste woonplaats, zij is voortdurend in beweging (spreektaal): de Schepper heeft aan de hemel een tent opgezet voor de zon. Als de zon opkomt, is zij als een bruidegom die zijn slaapkamer uit gaat! Zo rijk gekleed en versierd, zo vrolijk, zo heerlijk is haar opkomst. De zon is niet lui. 'Van het ene einde van de hemel is haar opgang en haar omloop tot het andere einde; niets blijft verborgen voor haar gloed’. De zon... een wonderschoon hemelichaam.