18 december. Bosuil in holte in beroemde uilenboom op de Laarsenberg bij Rhenen. (foto: Henk van der Kooij)
18 december. Bosuil in holte in beroemde uilenboom op de Laarsenberg bij Rhenen. (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Hogere Wijsheid!

RHENEN - Recent vernam ik dat de bekendste bosuilenboom van Nederland op de Laarsenberg bij Rhenen staat! Op 18 december op pad gegaan. Na slechts enkele keren (!) vragen zag ik in een hoge beuk, op zo’n 8 meter hoogte, een uil in een holte.


Door Henk van der Kooij


De foto toont de ogen toeknijpende Bosuil. Geweldig. Op 28 december nog een keer wezen kijken. Mij viel bij beide bezoeken op hoeveel mensen de uilenboom kenden en foto’s maakten. Een dame vertelde me zelfs dat de Bosuil hier al zeker zeven jaar waargenomen wordt! Jong en oud lopen, praten en fotograferen bij de boom, terwijl loslopende honden de onrust vergroten. En de Bosuil? Roerloos, onverstoorbaar. Een uil is vanouds een symbool van wijsheid. Omdat ze goed in het donker kunnen zien? Daar sta je dan omhoog te kijken en dat in coronatijd. Mijn gedachten gingen terug. In 2020 was het 75 jaar geleden dat we bevrijd werden. Alles moest weer opgebouwd worden. ‘Mogen wij met de hulp van God, Die de Gever is van alle goed, deze mooie, maar zware taak tot een goed einde volbrengen’, aldus de burgemeester van Vierlingbeek op 10 mei 1945. Wij leven nu in een van de rijkste landen ter wereld. Maar ook in een platland. Want: ‘alleen samen krijgen we corona onder controle’. De burgemeester sprak op 10 mei 1945 anders. Zijn we de les van de Tweede Wereldoorlog vergeten? Moet ons weer geleerd worden omhoog te kijken? Op te zien naar Hem Die de echte Wijsheid is?!