Lichtjes kerstavond bij Vliegers in het Vuur. (foto: 3JetFotografie)
Lichtjes kerstavond bij Vliegers in het Vuur. (foto: 3JetFotografie) Foto: 3JetFotografie

75 jaar Vrijheidlichtjes op oorlogsgraven en bij monumenten in Neder-Betuwe

NEDER-BETUWE - Op kerstavond zijn door vertegenwoordigers van de Comités 4/5 mei Neder-Betuwe lichtjes geplaatst bij de herdenkingsmonumenten en op oorlogsgraven in de dorpen van Neder-Betuwe. Het is een eerbetoon aan allen die vielen voor onze vrijheid.


Wat begon als een idee van Conny van der Heyden-Versnel, auteur van het boek ‘Ten onrechte beschuldigd’ over het leven van Johannes van Zanten, om lichtjes te plaatsen op de oorlogsgraven in Kesteren, breidde zich uit over alle dorpen in Neder-Betuwe. In totaal zij 43 lichtjes geplaatst. Opdat wij niet vergeten.


Gezamenlijk project

Ook bij herinneringsmonument Vliegers in het Vuur in Opheusden werden bij het hoofdelement en de zuilen lantaarns geplaatst. Dit monument ter herinnering aan de vele neergekomen vliegtuigen in het najaar van 1944 – Market Garden - werd onthuld op 20 september 2019 en was een gezamenlijk project van de Comités 4/5 mei Neder-Betuwe, in samenwerking met vele vrijwilligers en sponsoren.

Het was de opmaat naar 75 jaar herdenken. Door de omstandigheden in verband met Covid-19 vonden die herdenkingen plaats in versoberde vorm.