18 november Kesteren. Een fraaie gehakkelde aurelia koestert zich in de late herfstzonnewarmte. (foto: Henk van der Kooij)
18 november Kesteren. Een fraaie gehakkelde aurelia koestert zich in de late herfstzonnewarmte. (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Duurzaam denken

aan de fijne fladderaars

BETUWE - Wie ziet overdag niet graag vlinders? Die fladderende schepsels zo rijk aan vormen en kleuren?! In het voorjaar waren er betrekkelijk veel dagvlinders te zien. Maar met de droogte in de zomer verdwenen ze. Het ziet er naar uit dat 2020 een slecht jaar voor dagvlinders is geweest. Laten we daarom zuinig op ze zijn.


Door Henk van der Kooij


Op 18 november zag mijn dochter een kleurrijke vlinder in de tuin. Natuurlijk gelijk het fototoestel gehaald. De foto geeft het resultaat: een prachtige gehakkelde aurelia op klimopbladeren, heerlijk genietend van zonnewarmte. De gehakkelde is een algemene standvlinder die in het hele land voorkomt.

De meeste vlinders in Nederland brengen de winter door als eitje, rups of pop. Zo overwinteren ze ook in uw tuin. Rupsen verstoppen zich ergens in het gras, tussen de beplanting of ook onder afgevallen blad. Laat uitgebloeide planten daarom vooral met rust en maai niet in de winter. Wacht met het opruimen tot het voorjaar. Een paar dagvlinders overwinteren als vlinder: de kleine vos, de dagpauwoog, de citroenvlinder én de gehakkelde aurelia. Zij zijn ze komende maanden in diepe rust: ze houden een soort winterslaap. In de vroege voorjaarszon zijn dit de eerste vlinders die zich laten zien.

Vlindersoorten die als vlinder overwinteren zoeken beschutte plekjes op. Vaak verschuilen ze zich op rommelzolders, in schuurtjes, in holle bomen of tussen de bladeren. Heeft u een tuin? Dan niet alle bladeren wegronken. Doe duurzaam en denk aan onze vlinders. Meer weten? Zie de Vlinderstichting.