Cuneratoren in centrum Rhenen. (foto: Ronald Clemenkowff)
Cuneratoren in centrum Rhenen. (foto: Ronald Clemenkowff) Ronald Clemenkowff

Aandacht voor elkaar door torenmuziek

RHENEN - 'Aandacht voor elkaar' is het motto van het kabinet tijdens deze coronacrisis. Ook in Rhenen. De Cuneratoren in Rhenen speelt hierbij een prominente rol. Het gemeentebestuur heeft de toren rood laten kleuren als teken van medeleven. Het Cuneragilde gebruikt de beiaard in de Cuneratoren om muzikaal haar medeleven te tonen.


Al vanaf de middeleeuwen zijn klokkentorens een communicatiemiddel bij lief en leed. Op feest- en hoogtijdagen is dat vrolijke muziek. In moeilijke tijden troostmuziek en opbeurende klanken. Beiaardiers krijgen in deze tijd ook veel verzoeknummers.

Beiaardmuziek kan op veilige afstand en gratis beluisterd worden. Maar is natuurlijk niet gratis, want de beiaardiers moeten betaald worden. Het Cuneragilde, de stichting die de cultuurhistorie van Rhenen promoot onder meer door rondleidingen en torenbeklimmingen, verzorgt ook de beiaardbespelingen. Er zijn twee beiaardiers.

Tijdens de eerste coronagolf is de beiaard vaker bespeeld met hulp van subsidies/donaties en uit inkomsten van torenbeklimmingen door vrijwilligers van het Cuneragilde. Die laatste inkomsten vallen weg door de coronaregels.

Het Cuneragilde streeft nu naar een wekelijkse bespeling. Regelmatig op donderdagmorgen (marktdag) van 11:30-12:30 uur en op elke tweede en vierde zaterdag van de maand van 14:30-15:30 uur. Om dit vol te houden zijn bijdragen in de vorm van een donatie of sponsoring zeer welkom.

"Wilt u meer weten over de beiaardbespelingen door het Cuneragilde? Kijk op www.cuneragilde.nl en de aankondigingen op sociale media facebook en twitter. Contactadres: info@cuneragilde.nl."