15 oktober Lienden. Zweedse Grauwe ganzen, waaronder O85, in uiterwaardengrasland in De Tollewaard. (foto: Henk van der Kooij)
15 oktober Lienden. Zweedse Grauwe ganzen, waaronder O85, in uiterwaardengrasland in De Tollewaard. (foto: Henk van der Kooij) Henk van der Kooij

Blauwhalsgans op doortrek?

LIENDEN - Oktober is de vogeltrekmaand. Het is dus extra uitkijken geblazen. Wie weet welke vogels met de kijker te spotten zijn!


Door Henk van der Kooij


Op 15 oktober nam ik in de uiterwaarden bij Lienden ruim vierhonderd Kolganzen waar. Helaas geen vogel met een halsring. Er graasden ook Grauwe ganzen. Deze soort is zo algemeen dat ik ze meestal weinig blikken waardig keur. Zo niet in de trektijd. Dan is systematisch kijken belangrijk. Warempel, in een groep grasgrazende Grauwe ganzen liep tot mijn vreugde een blauwgehalsringde. Opvallend te midden van zijn soortgenoten. De waakzame houding op de foto komt doordat ik op de ganzen afliep om de halsringgans goed te kunnen fotograferen. Ze vonden mij ongetwijfeld een vreemde vogel.

De foto toont code O85. De vogel, een mannetje, is geboren in 2018 en op 1 juli geringd ten zuidwesten van Stockholm. In het winterhalfjaar 2018/2019 alleen waargenomen in de regio Champagne-Ardennen in Noord-Frankrijk (geese.org) ruim 1300 km van zijn geboorteplaats. In november 2019 hier weer gezien en van maart tot en met augustus 2020 in Zweden. En nu, op 15 oktober, in De Tollewaard bij Lienden, ruim 1100 km van huis. Waarschijnlijk enkele dagen daarvoor met het frisse weer en de noordoostenwind al gakkerend richting ons land geknetterd. Heerlijk met de wind mee. Mogelijk weer op weg naar Frankrijk met een tussenstop in Nederland. Je zou zo mee willen vliegen. Geen last van taalbarrières. Je kunt met die gakkertaal als Grauwe gans overal terecht ...ank-ang-ang.