'Mantelzorger? Ik ben zijn vrouw en doe dit gewoon'

NEDER-BETUWE - Carolien (45 jaar) is getrouwd met Bernard. Samen hebben ze 3 kinderen van 10, 12 en 14 jaar oud. Bernard heeft in 2016 een hersenbloeding gehad. Carolien: “Iedere dag nemen we zijn planning door, regel ik zijn bankzaken en kijken we welke zaken hij zelf kan regelen. Of ik dan een mantelzorger ben? Ik vind zelf van niet. Ik ben zijn vrouw en doe deze dingen gewoon.”


Mantelzorger zijn daar kies je niet voor, dat wordt je. Het is voor velen vanzelfsprekend om voor een naaste te zorgen, zoals Carolien voor haar man zorgt. Dat is niet altijd makkelijk. “Als hij na duidelijke instructie toch van de supermarkt terugkomt met de verkeerde saus, moet ik me inhouden om niet boos of geïrriteerd te zijn”, zegt Carolien.


Wanneer ben je een mantelzorger? Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit de directe sociale omgeving. Ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingsbewoners vallen hieronder. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan de zogenoemde ‘gebruikelijke hulp’.’ De hulp van Carolien aan haar man reikt verder dan gebruikelijke hulp, daarom is zij mantelzorger. Maar bovenal is ze de vrouw van Bernard.


Meer informatie

Welzijn Rivierstroom helpt mantelzorgers om de zorg (langer) vol te houden en overbelasting te voorkomen. Bent of kent u iemand die wel wat hulp kan gebruiken? Neem dan contact op met Esther Morren, sociaal werker/mantelzorgmakelaar bij Welzijn Rivierstroom: 06 33421037 of esthermorren@welzijnrivierstroom.nl.