Ochten, 15 september. De Groene flits op zoek naar bodemmieren. (foto: Henk van der Kooij)
Ochten, 15 september. De Groene flits op zoek naar bodemmieren. (foto: Henk van der Kooij) Henk van der Kooij

De Groene flits

OCHTEN - Zo’n twintig jaar geleden kwam de Groene Specht hier weinig voor. Gelukkig is daar verandering in gekomen. Want zowel het mannetje als het vrouwtje produceren een heerlijk aanstekelijke lach.


Door Henk van der Kooij


De vogel wordt dan ook meer gehoord dan gezien. De zang is rijk aan kluu-klanken, iets wat iedereen makkelijk kan onthouden. Ik vind het geluid geweldig. Bij mij ging dat een aantal jaren geleden zelfs zover dat ik, als ik voor de klas stond en het volkje niet stil was, luidkeels kluu-kluu-kluu begon te roepen. De Groene Specht is een echte mierenspecialist: zijn voedsel bestaat vooral uit op de grond levende mieren. Uit het feit dat de soort in het Rivierengebied is toegenomen, blijkt dat hier heel wat mieren voorkomen en dat er voldoende broedgelegenheid – nestingang 6x7cm in oudere bomen – is. Groene Spechten zijn schuwe, snelle en waakzame vogels. Dus moeilijk te fotograferen.

Op 15 september fietste ik op de Waaldijk bij Ochten toen ik een groene flits zag. Nu staan er tussen de Waaldijk en de Bevrijdingssingel enkele tientallen bomen en daar streek de specht in neer. Snel gestopt en gaan wachten. Wie weet, daalde de vogel wel uit een boom neer op het gras om mieren te zoeken. Warempel, na wat wachten kwam de vogel naar beneden. Oei pech, achter een stam. Even later toch kunnen fotograferen. Op de foto, hoewel het geheel meer een schilderij lijkt, ziet u de vogel met zijn rode kruin. Kluu-kluu-kluu: dat deze vogel hel lachen hier nooit hoeft te vergaan!