Armoede en schulden

RHENEN - Misschien kent u ze wel: iemand zit diep in schulden, maar neemt steeds de verkeerde beslissingen. Hij blijft maar roken, betaalt zijn zorgverzekering niet op tijd en komt zijn afspraken niet na. We denken dan vaak 'eigen schuld, dikke bult' en 'als je mijn advies niet opvolgt, bekijk het dan maar'.


Dit was het onderwerp van de bijeenkomst van het Netwerk tegen Armoede op 29 september in de Ontmoetingskerk. Deelnemers waren afkomstig van de gemeente, politiek, zorginstellingen, kerken en verschillende vrijwilligersorganisaties. Spreker was Edwin van Staveren, deskundig op het gebied van armoedebestrijding.

Mensen met schulden ervaren voortdurend stress en zijn daardoor maar op één ding geconcentreerd: 'hoe overleef ik de volgende dreigbrief?'. Dreigen en straffen verhoogt alleen maar de stress en verergert de situatie eerder dan dat het die verbetert. Hulp die rekening houdt met die stress is daarom veel effectiever: maak de hulp laagdrempelig en maak persoonlijk contact. Maak eerst echt contact in plaats van oplossingen te bieden. Biedt veiligheid in plaats van eisen te stellen. Hulpverleners willen vaak zelf alles even regelen wat tot passiviteit van de ander leidt. Probeer kleine stapjes te maken en eventueel de cliënt daarvoor te belonen.

In Rhenen zijn naast de gemeentelijk schuldhulpverlening verschillende organisaties actief die mensen met schulden willen bijstaan, zoals kerken en Schuldhulpmaatje. Maar ook organisaties als het Netwerk voor Nieuwkomers en de Formulierenbrigade vormen een laagdrempelige toegang tot deze hulp.