Advies van Jongerenraad Neder-Betuwe

Over jongeren die achttien worden...

OPHEUSDEN – De Jongerenraad Neder-Betuwe heeft deze week een advies uitgebracht aan de gemeenteraad van de gemeente Neder-Betuwe. Het advies gaat over jongeren die 18 worden. De jongerenraad heeft onderzocht of de jongeren weten wat ze moeten regelen, en of ze dat gedaan hebben. Ook zijn er vragen gesteld over hulp bij financiële problemen.


43,8% van de jongeren in Neder-Betuwe weet dat ze iets moeten doen als ze 18 worden. Helaas weet meer dan zestig procent niet wat ze dan precies moeten regelen. 76,6 procent zegt dat ze alles hebben geregeld voor hun achttiende. Maar omdat veel jongeren niet weten wat ze moeten regelen is dit geen betrouwbaar getal. De meeste jongeren weten wel dat ze financiële hulp kunnen krijgen. Echter weet 73,4 procent niet waar ze deze hulp kunnen krijgen.

De Jongerenraad Neder-Betuwe adviseert de gemeente om meer informatie te geven aan jongeren die 18 worden en welke zaken zij hiervoor moeten regelen.

Een suggestie is om contact op te nemen met scholen in de regio om te vragen of ze dit onderwerp willen bespreken. Zij kunnen dan uitleg geven over de dingen die je moet regelen voor je achttiende verjaardag. Elke klas zou dit kunnen doen op hun eigen manier, een voorbeeld daarvan is dat ze verwezen worden naar een website waar alle informatie staat.

Jongeren die mee willen denken over dit onderwerp, of over andere onderwerpen zijn van harte welkom bij Jongerenraad Neder-Betuwe. Er kan contact worden opgenomen via info@jongerenraadnb.nl of via sociale media. Meer informatie over de jongerenraad kan je vinden op www.jongerenraadnb.nl.