Willemien en Mahmoud. (foto: W. de Vree)
Willemien en Mahmoud. (foto: W. de Vree) W. de Vree

VluchtelingenWerk Neder-Betuwe

zoekt vrijwilligers

NEDER-BETUWE - VluchtelingenWerk zoekt maatschappelijk begeleiders, die vluchtelingen begeleiden in de eerste periode in Neder-Betuwe.

Willemien de Vree is een ervaren maatschappelijk begeleider. Zij vertelt: “Eigenlijk ben ik een manusje-van-alles, ik help vluchtelingen op weg naar zelfstandigheid in een voor hen vreemde leefomgeving. Belangrijk is dan o.a. het aanmelden bij een school, huisarts en verzekeringsmaatschappij. Maar ook de mensen bekend maken met de winkels in de buurt en het openbaar vervoer. En ik ga regelmatig bij hen langs om naar hun indrukwekkende levensverhalen te luisteren. Je bent bij veel facetten van hun leven betrokken. Wat fijn is dat er meerdere keren tegen me is gezegd dat ik voor hen ben als een moeder of zus. Dat ervaar ik als een hartverwarmend compliment!”

Eén van de vluchtelingen die zij begeleid heeft is Mahmoud Abdurahman, afkomstig in Syrië. Hij vertelt: “Als vluchteling weet je niets als je net in een gemeente woont: hoe werkt het in Nederland? Hoe regel je alles? Wat moet je doen met post? Je voelt je een blinde en de maatschappelijk begeleider fungeert als je ogen. Ik ben nu vrijwillig tolk en ik merk dat dit voor andere vluchtelingen ook zo is. Ook heel erg belangrijk is de emotionele ondersteuning die de maatschappelijk begeleider biedt, als vluchtelingen zich zorgen maken over achtergebleven familie of nare berichten krijgen.”

Interesse in dit vrijwilligerswerk? Kijk voor meer informatie op vluchtelingenwerk.nl/neder-betuwe bij vacatures. Je kunt ook een mail sturen naar tiel@vluchtelingenwerk.nl.