Jonge vleermuizen op een hand (foto: Hans Huitema)
Jonge vleermuizen op een hand (foto: Hans Huitema)

Nacht van de Vleermuis

HEMMEN - Op 28 augustus (de landelijke Nacht van de Vleermuis) geeft Hans Huitema een lezing met aansluitend een excursie over vleermuizen op het Landgoed Hemmen. De lezing begint om 19.30 uur in De Oude School, Kerkplein 4 in Hemmen; aansluitend rond 20.45 uur is er een excursie.


Hans is bioloog en werkzaam als ecologisch hovenier en zelfstandig vleermuisonderzoeker. Als lid van de Vleermuiswerkgroep Gelderland is hij als geen ander bekend met de vleermuizen van Gelderland. In zijn interactieve presentatie met filmpjes en geluiden zal hij ingaan op leefwijze en voorkomen van vleermuizen in Nederland in het algemeen en in Gelderland in het bijzonder. De lezing en excursie zijn geschikt voor jong en oud. Tijdens de excursie over het landgoed Hemmen zullen we gewapend met zaklamp en batdetector (waarmee we de sonargeluiden van vleermuizen hoorbaar maken) vleermuizen gaan ontdekken (als het weer meezit).


Vleermuizen zijn de meest fascinerende en tegelijkertijd meest verguisde dieren van ons land. Geen diergroep waar zoveel hele en halve waarheden over de ronde doen dan vleermuizen. Ze zuigen bloed, ze vliegen in je haren, ze zijn blind noem-maar-op. Onbekend maakt onbemind. En dat is jammer want vleermuizen doen alleen vliegen kwaad. En wie ze in handen gehad heeft weet dat het letterlijk de meest aaibare diertjes zijn van onze omgeving. Ze hebben het behoorlijk zwaar in ons land waar natuur versnippert, wegen worden verdubbeld en tuinen verhard worden. Ze kunnen onze aandacht (en liefde) dan ook goed gebruiken. In verband met de 1,5 meter maatregel moet men zich van te voren aanmelden op info@cnmehemmen.nl.

Kledinguitverkoop bij Kringloop Cunera Rhenen

RHENEN - Kringloop Cunera op de Hofstraat geeft uw spullen een tweede kans en dat geldt uiteraard ook voor de kleding. Tweedehandskleding, inderdaad. Maar tegen Kringloop prijzen want het is gedragen kleding, kleding die bij ons een tweede leven krijgt, net zoals heel veel meubelen en huishoudelijke spullen.


"Kom eerst eens bij ons kijken voordat u nieuwe kleren gaat kopen – er is al zo veel kleding in omloop. Waarom zou het dragen van tweedehands kleding niet de nieuwe norm kunnen worden?

Laat kleding geen wegwerpartikel worden! Babykleding voor beginnende mensjes. Peuterkleding voor parmantige kleintjes. Meisjeskleding voor snaterende snoesjes. Jongenskleding voor stoere robbedoesjes. Shirtjes voor Charlottes en Sjakies. Fleece kleding voor flierefluiters. Fietskleding voor fanate rijders. Sportkleding voor spannende strijders. Broeken voor buitenmensen. Rokken voor rustige mensen. Jassen voor Jan en Alleman. Tassen voor hem en voor haar. Mantels voor Mevrouwen voor netjes. Feestkleding voor als er iets te vieren is. En vestjes voor als het frisjes is!

Kleding – kortom, kom kijken en verbaast u over onze verrassend grote variatie! Momenteel geldt voor kleding en schoenen: 3 halen - 2 betalen, goedkoopste is gratis (www.kringloopcunera.nl)."