Ingezonden brief


Toerisme in Neder-Betuwe

Het bevorderen van toerisme staat duidelijk op de politieke agenda van de gemeente Neder-Betuwe. En ook belangenorganisaties in Rivierenland en de Betuwe trachten het toerisme te bevorderen. Een goede ontwikkeling, we hebben immers veel moois te bieden aan toeristen, onze bezoekers, wandelaars en fietsers.

Tot zover het goede nieuws, want het is jammer dat het bevorderen van het toerisme op gespannen voet
staat met de zondagssluiting waarmee toeristen en bezoekers, onze gasten, worden geconfronteerd.
Groot is de teleurstelling dat na een gezellige fietstocht in de uiterwaarden of een flinke wandeling
over het klompenpad onze gasten tegen gesloten terrassen en locaties aanlopen. Het genieten van het fruit in de fruitstalletjes, het uitrusten op een terras en het kunnen nuttigen van een drankje of ijsje behoort vrijwel niet tot de mogelijkheden.

Zondag is in dit opzicht een belangrijke dag en bij voorkeur de dag dat toeristen, onze bezoekers, er op uit trekken. In de werkweek en op zaterdag (klusjes, boodschappen, sporten) is hiervoor vaak geen gelegenheid.
Religie en kerkgang zijn in Neder-Betuwe bepalend, zeker met betrekking tot deze zondagssluiting. Maar niemand kan mij uitleggen waarom het genieten van een drankje, een ijsje of iets lekkers, niet samen kan gaan met het beleven van je geloof. Dit heet wederzijds gunnen en accepteren. Erg dom derhalve om de deuren gesloten te houden en de bezoekers onze gemeente uit te jagen. Alternatieve steden, dorpen en regio's zijn er immers voor deze bezoekers voldoende.

Harry Kuyper, Neder-Betuwe.