Kokken in de Cuneratoren. (foto: Cuneragilde)
Kokken in de Cuneratoren. (foto: Cuneragilde) Cuneragilde

Beiaard Cuneratoren, rots in de branding

RHENEN - De carillons in kerktorens spelen momenteel een verbindende en muzikale rol in een verwarrende tijd. Door de maatregelen tegen het coronavirus zijn alle concertzalen en kerken gesloten. De traditieionele Mattheus of Johannes Passion concerten zijn afgelast. Tijdens de aanloop naar Pasen wordt kerkbezoek node gemist. Veel mensen zitten eenzaam thuis.


De beiaard lijkt het enige instrument te zijn dat in het openbaar bespeeld kan worden en op veilige afstand beluisterd kan worden. Zelfs thuis. Open de ramen of luister vanaf balkon of tuin. Door de hoge en meestal centraile ligging in de stad, herpakt de beiaard haar oude rol van muziekinstrument en communicatiemiddel. Een oeroud instrument vanaf de MIddeleeuwen dat bespeeld wrerd in tijden van lief en leed.

De beiaard in de Cuneratoren in Rhenen behoort tot het cultureel erfgoed. Bespelingen worden verzorgd door het Cuneragilde, met hulp van donateurs. De komende weken bespelen de twee beiaardiers, Klaas de Haan en Siem Gerritsen, vaker de beiaard. Met een aangepast programma met passiemuziek in de aanloop naar Pasen en troostmuziek voor de zorgen om het coronavirus.

De eerstvolgende bespelingen zijn op woensdag 1 en maandag 6 april om 14:00-15:00 uur, op donderdag 9 april om 11:30- 12:30 uur, op zaterdag 11 april 14:30 - 15:30 uur. Zie voor meer bespelingen op de agenda van www.cuneragilde.nl.