Ooggetuige Francien Zwiep-Top. (foto: Winfried Leeman)
Ooggetuige Francien Zwiep-Top. (foto: Winfried Leeman) Winfried Leeman

Expo Jong en Bevrijd in Stadsmuseum Rhenen

RHENEN - Hoe was het om jong te zijn in de oorlog? En om de bevrijding mee te maken, in 1945? In een expositie in het Stadsmuseum Rhenen kan publiek de verhalen beluisteren van mannen en vrouwen die het meemaakten.


Sommigen delen hun persoonlijke verhaal voor het eerst. De expo in het Stadsmuseum Rhenen vindt plaats tot en met 20 juni. Met een audioguide in de hand horen de bezoekers hoe de wereld van deze jonge mensen plots veranderde. Hoe ze te maken kregen met soldaten, evacués en onderduikers. Met verzetslieden en verraders. De oorlog bracht onvrijheid mee, angst, honger en geweld. Echter ook avontuur.

Voor blijdschap is ook ruimte in de expositie. Met verhalen over de bevrijding: praalwagens op straat, dansen en plezier. Over gemberbrood eten, na de vreselijke hongerwinter van 1944. Voor niet iedereen was het feest bij de bevrijding. Sommige ooggetuigen konden niet huiswaarts keren vanwege vijandelijke schermutselingen. Anderen feestten niet mee, vanwege hun geloof. Gevoelens van verwarring, ontzetting en onveiligheid waren niet ongewoon.

In het Stadsmuseum Rhenen zijn tien verhalen van ooggetuigen te horen – waarvan drie uit de gemeente Rhenen. Een korte documentaire maakt deel uit van de presentatie. Alle verhalen zijn gebundeld in een bewaarboekje vol foto’s. Het is voor 3,50 euro te koop in het museum. Er werd samengewerkt met het Regionaal Archief Zuid-Utrecht en Stadsmuseum Woerden; hier is de expo ook te zien vanaf 21 maart. (Museumkaart geldig, www.stadsmuseumrhenen.nl.)