Na afloop van de instructie ging al een aantal kinderen met Juf Henriëtte aan de slag om iets moois te maken voor deze gedenkwaardige gebeurtenissen. (foto: Leo Schoonhoven)
Na afloop van de instructie ging al een aantal kinderen met Juf Henriëtte aan de slag om iets moois te maken voor deze gedenkwaardige gebeurtenissen. (foto: Leo Schoonhoven) foto: Leo Schoonhoven

Cuneraschool Rhenen start voorbereidingen herdenking

RHENEN - 2020 is een bijzonder jaar. We hebben dan 75 jaar vrede en vrijheid, iets waar we dankbaar voor moeten zijn en waar we aandacht voor moeten blijven vragen. Maar ook 80 jaar geleden vond in mei 1940 hier in Rhenen de Slag om de Grebbeberg plaats.


Jaarlijks staan we op 4 mei stil bij de offers die tijdens de oorlog gebracht zijn door militairen van alle krijgsmachtdelen. Op 2e pinksterdag herdenken we de omgekomen militairen van het 8e Regiment Infanterie op de Grebbeberg.
Ook de jongere generatie is hier nauw bij betrokken. Leerlingen van de Cuneraschool in Rhenen gaan dit jaar actief meewerken aan de herdenkingen en kregen deze week uitleg van Luitenant - Kolonel John Derksen over de ceremonie van de 4 mei herdenking. De leerlingen gaan de komende weken gedichten maken, waarvan er twee door de leerlingen zullen worden voorgedragen op 4 mei bij de Nationale Militaire Dodenherdenking.

Ieder jaar staat bij de herdenking een thema centraal. Dit jaar is dit “verhalen om nooit te vergeten”
Aan de hand van dit thema gaan de kinderen dan ook gedichten maken. Daarnaast zullen de leerlingen ook gedichten voordragen bij de Dodenherdenking van het 8e Regiment Infanterie Bataljon (8RI) op 2e Pinksterdag op de Erebegraafplaats Grebbeberg. De heer Harry Barrau, kleinzoon van Majoor Jacometti, een van de commandanten bij de Slag om de Grebbeberg, vertelde de leerlingen hoe deze herdenking verloopt.