Jongerenraad Neder-Betuwe adviseert

over versterking aanbod jeugdactiviteiten

NEDER-BETUWE - Jongeren: “Er is niks te doen”. Daarom heeft de Jongerenraad van Neder-Betuwe in samenwerking met Mozaïek onderzocht of er daadwerkelijk niks te doen is voor jongeren, en wat er dan moet veranderen.

Hiervoor zijn vijf bijeenkomsten georganiseerd, waar in totaal 26 verenigingen van alle dorpen in de Neder-Betuwe konden vertellen wat er speelt en waar ze tegenaan lopen. Op basis van deze onderzoeksresultaten heeft de Jongerenraad een aantal conclusies getrokken waarop het advies aan de Gemeente Neder-Betuwe is gebaseerd.

De verenigingen hebben aangegeven dat ze kampen met een terugloop van het aantal jeugdleden en een tekort aan vrijwilligers. Daarnaast is het aanbod van de verenigingen onbekend en zijn er nog andere verbeterpunten. Om deze situatie te verbeteren adviseert de Jongerenraad de gemeente een professional in de hand te nemen die ondersteuning biedt aan verenigingen bij ledenwerving en mogelijkheden zoekt voor samenwerking tussen verenigingen, om elkaar te versterken.

Om ervoor te zorgen dat mensen weten wat het aanbod aan verenigingen is, is het advies een een boekje te ontwikkelen waar dit aanbod in staat voor de jeugd van 4 - 23 jaar. Om verschillende culturele groepen met elkaar te verbinden wordt de gemeente geadviseerd gesprekken met een brede vertegenwoordiging van de groepen te organiseren. En tot slot is het verstandig als de gemeente de aanvragen van subsidies overzichtelijk en makkelijk maakt voor de verenigingen.

De Jongerenraad heeft het volste vertrouwen dat deze aanbevelingen zullen leiden tot een versterkt aanbod van verenigingen voor jongeren.