10 december. Hangooievaars in de Klaverwaard bij Opheusden. De linkervogel, stilstaand, is de Klarenbeekvogel. (foto: Henk van der Kooij)
10 december. Hangooievaars in de Klaverwaard bij Opheusden. De linkervogel, stilstaand, is de Klarenbeekvogel. (foto: Henk van der Kooij)

Hangooievaars

OPHEUSDEN - Altijd gedacht dat de Ooievaar een trekvogel was. Maar wat bleek dit najaar? Op 18 september 9 Ooievaars gespot in het Binnenveld. Aha, trekvogels! Een vogel bleek geringd en wel als nestjong op 17 juni 2015. Woonplaats: paalnest pastorie IJhorst (gemeente Staphorst).

Door Henk van der Kooij

De nestplek sprak mij aan: tot aan mijn adulte stadium ben ik pastoriebewoner geweest (echter niet van een paalwoning!). Daarna ben ik uitgevlogen en uiteindelijk in ons Rivierengebied terecht te komen. De pastorie-ooievaar had er 88km opzitten. Op 12 oktober trof ik 11 Ooievaars in de Klaverwaard, een was er geringd. De vogel kwam uit Klarenbeek bij Apeldoorn, 35 km vliegen. Op 14 oktober zag ik hier 12 Ooievaars, waaronder de pastorie-ooievaar van IJhorst en die van Klarenbeek. Op 24 oktober tot mijn verbazing weer 11 voedselzoekende Ooievaars in dezelfde waard. Jongens, het is tijd om trekken! De klap op de vuurpijl kwam op 10 december. Op de foto ziet u een aantal Ooievaars …in de Klaverwaard. De Ooievaar links draagt een pootring. Het is de Klarenbeekvogel. Een andere Ooievaar was ook geringd, maar hield mij op afstand. Waarschijnlijk de pastorie-ooievaar, slechts 90 km van IJhorst af! U begrijpt het al. Deze Ooievaars zijn geen trekooievaars, maar hangooievaars! En daar zijn er best veel van in ons land. Een vijfde van de meer dan 1000 Nederlandse broedparen overwintert in eigen land. Op 10 december werden er 453 Ooievaars gespot (waarneming.nl). Misschien neemt het aantal hangooievaars wel zo toe, dat we in ons Rivierengebied voor meer hangplekken moeten zorgen.