Ingezonden brief

Verduurzaamheidsrenovatie

in Julianastraat

Alle huizen op een rij hadden op 30 april de vlag uithangen wanneer de voormalige Koningin jarig was. Een vrolijk gezicht met die oranje kleuren. Nu staat de straat vast met werkbusjes of een hoge hijskraan; alles wirwar in de straat en iedere dag zoeken bewoners de chauffeur om hun auto uit te kunnen rijden.

De schoorstenen worden eraf gesloopt, er worden zonnepanelen op gezet en alle ramen tripelglas, de muren ingespoten: kortom het wordt een mooi warm en goed geïsoleerd huisje. Met het nieuwe ventilatiesysteem erbij zal alles energiezuiniger worden.

Ons houtkacheltje is opzij gezet. De schoorsteen is dichtgemaakt. Nu staan er bewoners in kleine groepjes in de straat samen te praten over dit feest alwaar meer dan 70% van de huurders het mee eens was.

Alle ramen en deuren worden geschuurd en geschilderd en om je spullen te beschermen tegen het stof kunnen we plastic afdekzeil halen: van de zolder tot in de kelder is de vloer beschermd met karton en plastic. De bouwvakkers zijn rustig beleefd en vriendelijk, ze werken aan één stuk door in weer en wind: iedere dakpan wordt er handmatig afgetild.

Het is een organisatie van meerdere samenwerkende bedrijven en je moet het maar voor elkaar krijgen om netjes op tijd bijvoorbeeld je raam erin gezet te hebben afgekit en geverfd.

Dan loopt er ook een man die alles achteraf stofzuigt, opruimt en verloren rondzwervend vuil weghaalt.

De bewoners schenken eens koffie voor deze lieden, en zitten achter het venster naar de overkant te kijken. Straks zijn zij aan de beurt!

Ellen van Eldik, Rhenen.