Appelplukkers uit Eck en Wiel. (foto: Archief Arend  Datema Instituut)
Appelplukkers uit Eck en Wiel. (foto: Archief Arend Datema Instituut) Archief Arend Datema Instituut

Lezing over fruitteelt in de Betuwe

OMMEREN - Op maandagavond 14 oktober wordt er in het Streekmuseum Baron van Brakell te Ommeren een lezing over de fruitteelt in de Betuwe gegeven.

Kees de Jong, geboren en getogen in Kesteren, weet als geen ander te vertellen over de fruitteelt in de Betuwe. Zijn familie van moeders kant zit immers al generaties lang in de fruitteelt. Als kind ging Kees al met zijn opa en ooms mee naar de kersenboomgaard. In zijn jeugd heeft hij kersen gekeerd en kersen geplukt, later mocht hij met zijn ooms of neef mee op de vrachtauto om ’s nachts appels naar Duitsland te brengen. Toch koos hij niet voor de fruitteelt of de boerderij, maar heeft hij tot zijn pensionering in het onderwijs gewerkt. Al een paar jaar verzorgt ‘meester Kees’ excursies voor scholen en voor allerlei andere groepen bij Natuurlijk Gruun in Ommeren.

De lezing gaat over de ontwikkelingen in de fruitteelt, wat er allemaal gebeurt voordat een mooi appeltje op de fruitschaal ligt, waarom er fruitteelt in de Betuwe is, het belang van water, het verdwijnen van de veilingen en vertelt hij hoe het er in zijn jeugd aan toe ging, in de tijd toen hij nog achter op het brommertje van zijn opa mee naar de boomgaard ging.

‘Meester Kees’ is een geboren verteller, zijn verhalen zullen doorspekt worden met allerlei waargebeurde anekdotes. Kortom, het belooft niet alleen een leerzame avond te worden, maar ook een avond waarop gelachen kan worden.

De lezing is gratis en begint om 20.00 uur. Hij is ook toegankelijk voor niet-leden van de Historische Kring Kesteren en Omstreken. Er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig.

Kledingmarkt in De Voorhof

KESTEREN – De tweedekanskledingmarkt in De Voorhof, Nedereindsestraat 30c in Kesteren, begint vrijdag 11 oktober en wordt de volgende ochtend vervolgd. Op deze wijze hoopt de organisatie de drukte te verdelen.

Op vrijdagavond kunnen kopers tussen 18.30-20.30 uur de markt in het kerkelijk centrum bezoeken; de volgende ochtend duurt de verkoop van 10.00-12.00 uur. Het aanbod van dames- en herenkleding, sieraden, schoenen en tassen zal weer groot zijn en van goede kwaliteit. Ook voor grote dames- en herenmaten en kinderkleding kan een ieder hier terecht. Voor meer informatie: 0488 481992.