Afbeelding
Foto:

Inwoners Heteren gaan zelf energie inkopen en opwekken

HETEREN - Heteren gaat zelf hun energie inkopen, opwekken en regelen. Van groenere en goedkopere stroom tot zonnepanelen op de daken van alle scholen. WatBeters is de naam het initiatief dat deze week is gestart. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de lokale gemeenschap.

Burgemeester Toon van Asseldonk is enthousiast: "De hele wereld is het er over eens: het moet duurzamer. Maar als gemeente gaan we er ook echt wat aan doen. We zijn een weg ingeslagen om zo'n duurzame samenleving ook echt voor mekaar te krijgen. Via initiatieven waar we met z'n allen achter staan."

Eén van de initiatiefnemers is Ronnie Groenewold, voorzitter van de Dorpsraad. "Heteren telt een kleine 2000 huishoudens. De komende vijftien jaar geven die met elkaar zo'n 77 miljoen euro uit aan energie. Die enorme hoeveelheid komt vaak van verkeerde bronnen als kolen, olie en gas. Dat kan niet alleen groener, het kan ook goedkoper. Door energie zelf in te kopen en op te wekken, kan iedereen profiteren van groenere en goedkopere energie. Er is nog een voordeel, want met het geld wat overblijft maken we wonen in Heteren aantrekkelijker dan ooit.

Groenewold heeft nog wel een oproep: "Kijk, het wordt pas succesvol als er zoveel mogelijk huishoudens meedoen. Daarom roep ik al mede-Hetenaren op om achter dit project te gaan staan. Voor ons dorp, onze kinderen, ons milieu en onze portemonnees." De drie basisscholen doen alle mee met zonnepanelen op de daken. Er komen educatieve lesprogramma's voor alle groepen om kinderen spelenderwijs energiebewust te maken.