Gids Jan Blaas op de beoogde plek voor de openluchtvoorstelling.
Gids Jan Blaas op de beoogde plek voor de openluchtvoorstelling. Foto: Willy Hoorn

Het Groene kasteel van Cunerategen het decor van rivierenland

Algemeen

RHENEN - Als de plannen doorgaan krijgt Rhenen in najaar 2023 een openluchtvoorstelling over de Cuneralegende. Productieleider Ester Lammers-Van der Linden heeft al een plek gekozen in een wei bij de stad.

Van der Linden had het toneel liever ergens anders neergezet: middenin de bossen, op de top van de Grebbeberg. Een logische plek, want daar sloten de legendarische heilige Cunera en de Koning van de Rijn elkaar in de armen. Althans, dat ligt voor de hand.

Immers: Middeleeuwse vorsten – zeg maar warlords - wilden hun rijk kunnen overzien. En liefst ook verkeerswegen zoals de Rijn. Dat kan vanaf de Grebbeberg, tot aan Nijmegen. De Middeleeuwse tekst van de legende verwijst een paar keer naar een plek zoals deze.

De sfeervolle ‘middeleeuwse’ omgeving is echter ook beschermd natuurgebied. Wie meeloopt met de wekelijkse cultuurhistorische avondexcursies van het Cuneragilde kan er elke woensdagavond genieten van stilte en groen. Daarin ligt een tien voetbalvelden groot middeleeuws aarden fort.

Hier, op 50 meter + NAP, is alle ruimte voor een voorstelling, tegen het decor van rivierenland. Hier laat Katrijn Kuypers haar stripverhaal beginnen over de Cuneralegende, de volksvertelling over jaloezie en moord aan het koningshof. Kuypers volgt nauwgezet de studie van historicus Marijke Carasso-Kok, die de vragen die de legende oproept een plaats geeft in de historie van Rhenen.

Elke woensdagavond in juni, juli en augustus. Reserveren moet: 06 33362264. Start 19.30 uur. Kosten: vijf euro, tot en met 12 jaar twee euro, liefst pinnen. De route gaat over bospaden. Info: cuneragilde.nl.

Uitgelicht

Digitale krant