9 mei Ochten. De goudgele-ring-vogel is weer in de Buitenpolder waar te nemen.
9 mei Ochten. De goudgele-ring-vogel is weer in de Buitenpolder waar te nemen. Foto: Henk van der Kooij

Gouden gedachten bij een gouden ring

Algemeen

OCHTEN - Wat te schrijven bij deze vogel? Mij kwam in gedachten een stukje van de rede door prof. dr. J. Bruinsma uitgesproken bij de beëindiging van zijn hoogleraarsambt aan de Landbouwuniversiteit in 1989. Hij stond onder meer stil bij de afstammingstheorie van oercel naar mens. 

Door Henk van der Kooij

Geen wetenschapper gelooft dat alle erfelijke informatie voor de soortenrijkdom op aarde in het eerste oerorganisme reeds aanwezig was. Charles Darwin ook  niet. Door welk proces is er dan tijdens de evolutie steeds nieuwe  erfelijke informatie bijgekomen? Kan dat vanzelf als je maar lang genoeg de tijd hebt in een eindeloos grote oersoep? Men kan lang wachten ‘tot uit een hoop schroot spontaan een T-fordje verijst. De constructie van zo’n functioneel apparaat vergt een ontwerper, die de auto tot in details uitdenkt en formuleert. Alsmede een fabriek vol machines, die al deze informatie doelmatig verwerkt.’ Tot zover Bruinsma. 

Kijk eens naar de Kleine Plevier op de foto. De soort broedt weer in de Buitenpolder bij Ochten! Met een lichaamsgrootte van rond de 15 cm is deze vogel ongeveer net zo groot als een huismus.  De Kleine Plevier is vooral te herkennen aan: zwart wit getekend op kop en borst én de gele ring om het oog. Een oogring van goud! Toevallig meegekregen? Nee, de feitelijke wetenschap leert geen macro-evolutie. Deze goudgele-ring-vogel spreekt de taal van de grote Ontwerper Die ontelbaar veel verschillende ontwerpen heeft voortgebracht. Deze gouden taal is dus overal te horen. Kom en luister mee!

Uitgelicht

Digitale krant