3 mei 2002 Opheusden. Mannetje Rietgors laat zijn aanwezigheid graag blijken door het hogerop te zoeken.
3 mei 2002 Opheusden. Mannetje Rietgors laat zijn aanwezigheid graag blijken door het hogerop te zoeken. Foto: Henk van der Kooij

Verbazingwekkend: mijn klomp brak!

Algemeen

NEDER-BETUWE - Op 2 mei heb ik vele uren doorgebracht in een groot moerasgebied. Weet u wat me verbaasde? Ik nam geen enkele Rietgors waar! Terwijl de Rietgors één van de bekendste gorzen in ons land is en veelvuldig in rietgebieden voorkomt. 

Maar die dag zag en hoorde ik er niet één. En dan te weten dat het grote moerasgebied door mij in de jaren zeventig is geïnventariseerd en ik het aantal broedparen van de Rietgors op 1000-1300 paar schatte. Verbazingwekkend. Op 3 mei fietste ik over de rivierdijk bij Opheusden. Aan de oostrand van de buitendijkse huizenrij bevindt zich een kleine strook nat ruigteterrein. 

En, ja u vat het al, toen ik daar fietste hoorde ik de Rietgorszang. Natuurlijk gelijk gestopt. Natuur moet je beleven. Gorzen brengen in tegenstelling tot vinken meer tijd op de grond door en zijn dus minder goed waar te nemen. Maar mannetjes Rietgors kunnen in het voorjaar tijdens het zingen gemakkelijk gezien worden in de toppen van struiken of hoog in het riet. Heer..

Uitgelicht

Digitale krant