De Heimenberg is een schatkamer aan verhalen. (foto: Willy Hoorn)
De Heimenberg is een schatkamer aan verhalen. (foto: Willy Hoorn) Foto: Willy Hoorn

Wie het mysterie zoekt, vindt het ook in Rhenen

Algemeen

RHENEN - Van alle bijzondere plekken in Rhenen is de Heimenberg het hoogtepunt. Letterlijk, want hij steekt ver uit boven de omgeving. Maar er is nog een andere kwaliteit, minder zichtbaar maar volgens sommigen niet minder aanwezig.

De halve ringwalburg op de top heeft een buitengewone aantrekking op mensen die zich verdiepen in ‘Het Verborgene’. Zij voelen hier ‘iets bijzonders’, zeggen ze, een ‘krachtenveld’. Onderzoekers van ‘kosmische leylijnen’ weten dat tussen de aarden wallen een ‘krachtplaats’ ligt. Dit aardfort was dus ooit een heidens heiligdom.

Sommigen ervaren hier een positieve kracht. Dat is opmerkelijk, want anderen weten zeker dat middeleeuwse Cuneralegende zich binnen deze wallen afspeelde. Hier werd Sinte Kunera vermoord en hier sprong haar krankzinnig geworden moordenares van de Heimenberg. Dat lijkt meer het domein van duistere krachten.

Elke woensdagavond in augustus vertellen gidsen van het Cuneragilde over dit gebied. Over het ontstaan van deze heuvel. En over het oude Rhenen, de zuidelijke poort van bisdom Sticht Utrecht.

Ooit kochten in Rhenen jaarlijks tienduizenden pelgrims hun zonden af. De verkoop van aflaatbrieven maakten de kerk en Rhenen welvarend. Dus werd de Petruskerk vervangen door de Cunerakerk. De bouwmeesters deden iets opmerkelijks: de nieuwe Cunerakerk wees niet -zoals toen gebruikelijk- naar het oosten maar precies naar het graf van Cunera.

Woensdagavonden in augustus. Corona-beperkingen. Geen honden. Vijf euro per persoon, tot 12 jaar drie euro. Start 19.30 uur. Reserveren moet via 06 16787501.

Uitgelicht

Digitale krant