1 november. Het Zweedse paar Blauw-Wit weer in de uiterwaarden bij Randwijk aanwezig. (foto: Henk van der Kooij)
1 november. Het Zweedse paar Blauw-Wit weer in de uiterwaarden bij Randwijk aanwezig. (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Het Zweedse paar Blauw-Wit weer terug!

Algemeen

BETUWE - Op 1 november werden iets ten westen van Randwijk vanaf de Randwijkse Rijndijk zo’n 150 Grauwe Ganzen grazend gezien, niet ver van de dijk af. Natuurlijk gelijk met de auto gestopt. De vogels reageerden wel, maar vlogen gelukkig nog niet meteen weg. Al gauw vielen de twee halsgeringde ganzen in de groep op: de een had een blauwe en de ander een witte ring. Nee, het zal toch niet waar zijn!

Door Henk van der Kooij

Zou het hetzelfde Zweedse paar zijn dat op 26 oktober 2018 door mij hier voor het eerst werd gezien? Snel enkele tientallen foto’s genomen om met behulp van de computer thuis zekerheid te verkrijgen. En ja hoor, zeker weten. U ziet het tweetal op de foto: de blauwe ring draagt code OVF, de witte (op deze foto niet goed te zien) code S96. Allebei zijn ze op dezelfde dag en wel op 26 juni 2018 in Midden-Zweden geringd (geese.org). De blauwring is een mannetje, de witring een vrouwtje Grauwe gans. Hun geboortejaren zijn niet bekend. Het mannetje is na de ringdatum tien keer, het vrouwtje negen keer waargenomen. In de maanden oktober tot en met februari zes keer, steeds samen, in de uiterwaarden bij Randwijk. In augustus 2019 een keer samen in Zweden. En nu op 1 november weer samen bij Randwijk. Uitermate boeiend. Dit paar trekt steeds samen op. Op internet las ik: een ganzenpaar blijft levenslang bij elkaar. Dat maakt de gans tot teken van trouw. We mogen dan wel mensen zijn, maar dat neemt niet weg dat we hierin veel van vogels kunnen leren. Let toch op deze ganzen. Want wordt het woord trouw niet schaarser in onze tijd?

Uitgelicht

Digitale krant