Gijs Bouwman (Historische Kring Bemmel), Twan Teunissen (Staatsbosbeheer) en Marten Smits (K3Delta) (van links naar rechts) onthullen het informatiepaneel. (foto: K3Delta)
Gijs Bouwman (Historische Kring Bemmel), Twan Teunissen (Staatsbosbeheer) en Marten Smits (K3Delta) (van links naar rechts) onthullen het informatiepaneel. (foto: K3Delta) Foto: K3Delta

Informatiepaneel toont Koude-Oorlogsgeschiedenis van de Bemmelse Waard

Algemeen

BEMMEL - Op woensdag 25 september is bij het fietspad dat langs de zandwinning in de Bemmelse Waard leidt, een informatiepaneel onthuld over tankkazematten uit de Koude Oorlog. Het paneel is een initiatief van K3Delta in samenwerking met Staatsbosbeheer en de Historische Kring Bemmel.

In de Bemmelse Waard liggen restanten van de IJssellinie, een verdedigingswerk uit de Koude Oorlog. Onderdeel van deze IJssellinie waren tankkazematten; ingegraven tanks waarvan er nog drie aanwezig zijn in de Bemmelse waard. K3Delta, Staatsbosbeheer en de Historische Kring Bemmel hebben de handen ineengeslagen om deze historische elementen in het Bemmelse landschap beter zichtbaar te maken.

Historie zichtbaar maken
Op dit moment wordt de Bemmelse Waard heringericht. Daarbij is onder andere een nieuwe fietsroute aangelegd die langs de kazematten loopt. Om fietsers en wandelaars bewust te maken van de tankkazematten als onderdeel van de IJssellinie, is bij het fietspad langs de zandwinning, ter hoogte van de kazematten, een paneel geplaatst waarop het ontstaan en de functie van de IJssellinie wordt beschreven. Bij het paneel is ook een bankje geplaatst.

Het water als verdediging
Gijs Bouwman van de Historische Kring Bemmel: “Tijdens de Koude Oorlog bedacht de Amerikaanse opperbevelhebber en latere president Eisenhower het plan om een verdedigingslinie in Nederland aan te leggen. Zo wilde hij weerstand bieden aan een mogelijke aanval vanuit het oosten (de Russische zone). Deze verdedigingslinie werd de IJssellinie genoemd."

Uitgelicht

Digitale krant