(foto Sjaak Veldkamp)
(foto Sjaak Veldkamp)

Lingewaard klaar voor komst van windturbines

Algemeen

HUISSEN – De vraag: willen we in Lingewaard windenergie? Dat is voor de gemeenteraad wel duidelijk. In de afgelopen raadsvergadering heeft de raad zich positief uitgelaten. Er zijn kaders vastgesteld waarbinnen de inpassing van windturbines moet plaatsvinden. "De inpassing van windenergie dient te gebeuren op een verantwoorde manier, met oog voor natuur, landschap, leefbaarheid en het eerlijk verdelen van lusten en lasten."

Er hebben zich drie projecten gemeld. Het maximum vindt wethouder Aart Slob. Aan de rand van Bergerden langs de Linge twee tot drie windturbines. In Angeren staan twee projecten op de rol. Langs de nog door te trekken A15 een windpark met vijf windturbines. Steenfabriek Caprice wil twee windturbines bouwen. De kaders zijn onder meer transparante communicatie, financiële compensatie voor grondeigenaren en omwonden, inwoners de mogelijkheid bieden voor financiële participatie en overlast te beperken.

Volgens de SP lijkt dat weerstand tegen grote windturbines ook bij de bevolking is geluwd. Participatie en aandacht voor het landschap blijft prioriteit. De VVD lijkt zoekende. Windenergie prima, maar stap voor stap. Fractievoorzitter Matthew van de Woerdt gruwt van een landelijk landschap dat aangetast wordt door grote windturbines. Doe dingen niet overhaast, zei hij. Nieuwe ontwikkelingen gaan snel zodat in de toekomst wellicht windturbines niet meer nodig zijn.

Een raadsmeerderheid was niet te porren voor het voorstel van GroenLinks. Voor Lianne Duiven kan de verduurzaming van energievoorziening niet snel genoeg gaan. Zij stelde voor om bij windturbines ook zonneparken te realiseren. Duiven denkt dat het mogelijk moet zijn om de capaciteit van de aansluiting van een windpark ook te gebruiken voor aansluiting van een zonnepark.
Het beleidskader windenergie werd na vijf kwartier discussiëren unaniem aangenomen.

Uitgelicht

Digitale krant