Logo gemeentenieuwsonline.nl
Het nieuwe koororgel in de Grote Kerk te Elst. (foto: Carel van Gestel)
Het nieuwe koororgel in de Grote Kerk te Elst. (foto: Carel van Gestel) (Foto: Carel van Gestel)

Ingebruikname koororgel in Grote Kerk Elst

ELST - Op maandag 22 april, tweede paasdag, zal in de Grote Kerk van Elst het nieuwe koororgel met een feestelijk concert officieel in gebruik worden genomen.

Nieuw is dit orgel goed beschouwd niet, want het is al in 1871-77 gebouwd door de Engelse firma J.W. Walker & Sons voor St John the Baptist’s Church in Winchester. Daar heeft het gestaan tot 2006, waarna het werd aangekocht door orgelrestaurateur Fokke-Rinke Feenstra te Grootegast. De orgelcommissie van de protestantse gemeente Elst, op zoek naar een nieuw koororgel, oordeelde dit instrument als uitermate geschikt voor gebruik in de Grote Kerk, als vervanger voor het veel kleinere koororgel uit 1967. De kerkeraad ging onder voorwaarden akkoord met de aanschaf. Nadat was gebleken dat de fondsenwerving zeer voorspoedig verliep, kon het licht op groen worden gezet.

En nu staat het in het koor van de Grote Kerk, door Feenstra vakkundig gerestaureerd en voorzien van een nieuwe, eikenhouten kast. Vakmanschap! Het Walker-orgel vergroot de mogelijkheden om de kerk als klassiek podium te gebruiken, met name voor koor- en orgelconcerten. Het kerkgebouw is meer dan alleen een gebouw voor kerkdiensten, het is ook een ruimte naar buiten toe voor bezinning, cultuur en muziek.

Het ingebruiknameconcert op tweede paasdag begint om 15.00 en duurt tot circa 16.15 uur. Na afloop kan er genoten worden van een hapje en een drankje, en kan het nieuwe 64 pagina’s tellende boekje worden aangeschaft dat is gemaakt over de geschiedenis van de kerk en zijn orgels. Iedereen is welkom. De toegang is gratis, bij de uitgang wordt gecollecteerd.

Meer berichten