Lingewaard Energie geeft antwoord Hoe krijg ik mijn energie- rekening omlaag?

Algemeen

LINGEWAARD - Woensdag 12 december heeft Lingewaard Energie een thema-avond gehouden rond de vraag: Hoe krijg ik mijn energierekening omlaag. Belangrijk want de belasting op energie gaat flink omhoog gaat.

De avond begon met de opbouw van de energierekening. Deze bestaat uit vaste kosten en variabele kosten, deze zijn te beïnvloeden. De variabele kosten bestaan uit m3 gas en Kwh elektriciteit incl. belasting. Hoe kan de rekening omlaag? Dit wordt bepaald door twee aspecten: het gedrag en het aanpakken van het energieverbruik zelf.

Door je gedrag aan te passen kan je al veel besparen. Lingewaard Energie heeft in Gendt een energie battle georganiseerd. De bewustwording leverde 15-30 procent energiebesparing op. Door de lampen uit doen en de thermostaat tijdig naar beneden te doen. Verder is het van belang dat je minder energie nodig hebt. Een ledlamp bijvoorbeeld gebruikt 90 procent minder energie dan een gloeilamp. Een ledlamp is zo binnen een jaar terugverdiend. Met het isoleren voorkom je dat warmte (energie) naar buiten gaat. Een dame op het energieloket: Je moet je huis niet isoleren maar jezelf door een warme trui aan te doen. Nog beter is natuurlijk beide. Warmte gaat vooral door het dak en de muren naar buiten. Maar ook belangrijk zijn de kieren in een huis. TIP: Loop eens met een infrarood thermometer (15 euro Action)door het huis om deze op te sporen.

De energierekening verlagen hoeft niet veel te kosten, maar levert wel veel op voor de portemonnee en voor het klimaat. Het was een geslaagde avond die Lingewaard Energie volgend jaar gaat herhalen. De presentatie is na te lezen op www.lingewaardenergie.nl.

Uitgelicht

Digitale krant