Lezing door prof.dr.jacques pauwels over Eerste Wereldoorlog

Algemeen

BEMMEL - Prof. Dr. Pauwels is gespecialiseerd in de eerste wereldoorlog en heeft er veel over gepubliceerd. Zijn boek 'De Groote Klassenoorlog 1914-1918' beschrijft de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog, de oorlog zelf en wat er daarna gebeurde, zelfs doorlopend tot na WOII.


Jacques Pauwels toont aan dat de Eerste Wereldoorlog geen donderslag bij heldere hemel was. Het was geen geval van 'collectieve waanzin' zoals veel historici beweren. In werkelijkheid was die oorlog gewild, grondig voorbereid en uiteindelijk zelfs uitgelokt, niet door het volk, maar door de Europese elite die in 1914 in bijna alle Europese landen nog aan de macht was. Die elite hoopte dat door oorlogsvoering het democratiseringsproces stilgelegd en teruggedraaid kon worden en de revolutie voorkomen zou kunnen worden. Men was bang voor het opkomende socialisme, belichaamd door de arbeidersbeweging, die misschien tot een revolutie zou leiden. Maar men hoopte ook door oorlogsvoering gebieden te kunnen veroveren met daaraan gekoppeld kostbare grondstoffen en goedkope arbeidskrachten. Dit was nodig om te kunnen overleven in de concurrentiestrijd tussen diverse grootmachten. Ironisch genoeg baarde de Eerste Wereldoorlog juist datgene waar men bang voor was geweest: namelijk de revolutie in Rusland en verregaande democratische hervormingen in andere landen, zoals Nederland en Belgiƫ. Als men die hervormingen niet had doorgevoerd, zou er echt een grote kans op een volksopstand zijn ontstaan.

Kaarten (12,50 euro met koffie/thee): www.dekinkel.nl of bij boekhandel De Toren van Bemmel. De lezing is 19 november in De Kinkel om 20.00 uur.

Uitgelicht

Digitale krant