(foto: Sip Schimmel)
(foto: Sip Schimmel)

Grote Kerk Elst: van cultusplaats tot pleisterplaats

Algemeen

ELST - Op dinsdag 17 juli is de Grote Kerk in Elst, gelegen aan de route van de 4daagse, weer open voor lopers en bezoekers. Op de eerste loopdag passeren duizenden wandelaars de kerk met zijn markante hoge toren. Doordat alle lopers voor de tweede maal uit de Dorpsstraat komen is de toren goed zichtbaar.

Veel wandelaars hebben reeds deze historische kerk ontdekt om even op adem te komen, uit te rusten of een pleister te plakken op het grasveld rondom de kerk, dat al eeuwen een 'rustplaats' is. Het is ook een mooie gelegenheid voor wandelaars en bezoekers om elkaar hier te treffen. Al eeuwen is deze 'hoog' gelegen cultusplaats een kruispunt van wegen! Naast de kerk is De Ruimte ook open met de Sint-Maartenshof. De jeugd van The Meeting zet zich weer in voor de verkoop van koffie, thee, koek, et cetera. Ze zorgen ook voor schone toiletten, waarvan de lopers en bezoekers gebruik kunnen maken tegen een geringe vergoeding.

De opbrengst gaat ook dit jaar naar het project straatkinderen in Oeganda. De jeugd, zowel van de kinderkerk als van The Meeting besteden veel aandacht aan dit project en organiseren diverse acties. In de hoofdstad Kampala leven duizenden kinderen op straat. Ze bedelen, hebben amper te eten en krijgen dagelijks te maken met geweld. De jeugd van de kerk en Kerk in Actie hebben de handen in één geslagen en werken samen met de kinderen aan een betere toekomst. Voor meer informatie zie: http://www.pg-elst.nl/jeugd/diaconaal-jeugd-project/straatkinderen-oeganda.

De Grote kerk is gebouwd op fundamenten van een oudere kerk en twee Gallo-Romeinse tempels. In de kerk zijn vitrines, onderdeel van het Kerkmuseum Elst, met voorwerpen uit de oudheid. Het museum zelf is die dag gesloten. Men kan wel de schilderijen die in de kerk hangen van Ineke Reina Wiersema met het thema: 'Lichter door kleur', bekijken.

In de Stilteruimte van de Grote Kerk kan men een kaarsje aansteken. Ook de R.K. Werenfriduskerk is dit jaar weer open voor een moment van rust of om een kaarsje aan te steken.

Afbeelding

Uitgelicht

Digitale krant