Logo gemeentenieuwsonline.nl

Het verhaal van de Betuwe in '44 - '45

HETEREN - De samenwerking tussen diverse organisaties op het gebied van WO2 zorgt er weer voor dat een groots WO2 herinneringsweekend wordt georganiseerd in de Betuwe. Dit evenement is geheel gericht op de Betuwe tijdens de tweede wereldoorlog in 1944-1945. Er is aandacht voor herdenken, educatie, beseffen en beleven. The Island is tot stand gekomen met ondersteuning van de gemeente Overbetuwe en de Dekker Groep.

 

Men krijgt een inkijk op het militaire leven in die tijd. In een authentiek legerkamp zijn diverse displays te zien waarbij re-enactors, vrijwilligers geheel in de juiste kleding en met alles wat erbij hoort, de omstandigheden van toen zo origineel mogelijk uitbeelden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van veel originele of identieke materialen en uitrustingsstukken. Er worden onder andere een hospitaal, een hoofdkwartier met radiopost, een mitrailleurstelling, een mortierstelling en een uitkijkpost tot in de kleinste details uitgebeeld. Verder zijn er onder andere wapendemonstraties en worden patrouilles of gevechtssituaties uitgebeeld. Op het kamp zijn ook diverse originele voertuigen te zien.

Bij het 101st Airborne monument wordt een herdenking georganiseerd. Er zijn drie basisscholen hierbij betrokken en deze gaan hierbij ook een rol vervullen tijdens de herdenking zelf. Er wordt stil gestaan ter nagedachtenis aan de ruim 300 Amerikaanse soldaten die in de Betuwe voor onze vrijheid het hoogste offer hebben gebracht.

Alle basisscholen hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen om een bezoekje te komen brengen aan het kamp. De kinderen krijgen een exclusieve rondleiding met uitleg en opdrachten om zo een educatief en leerzaam, maar toch ontspannen stukje geschiedenis te beleven.

Het evenemententerrein met legerkamp wordt ingericht in de uiterwaarden van de Rijn ter hoogte van Kerkplein 1 te Heteren. Dit is het gebied waar de Dekker Groep momenteel de herinrichting van de Randwijkse Waarden aan het uitvoeren is.Men is welkom bij alle activiteiten en de entree is altijd gratis. Voor info info@theisland.boic.nl of via facebook, BOIC.

Meer berichten