Discussie met het panel
Discussie met het panel Foto: Michiel van Veen (lid Lingewaard Energie)

Burgerparticipatie essentieel voor WindEnergie in Lingewaard

Algemeen

BEMMEL - WindEnergie is belangrijk voor een CO2 neutraal Lingewaard. Voor het bouwen van windmolens is lokaal draagvlak onontbeerlijk. Dit bleek tijdens de door Lingewaard Energie georganiseerde avond over windenergie in de Veldschuur in Bemmel.

De avond was informerend op gezet, met een discussie met de in totaal 45 aanwezigen aan het einde. Succesverhalen werden verteld over windenergie en hoe de opwek van de energie weer terug kan komen bij de lokale bevolking i.p.v. bij grote maatschappijen. De kassa rinkelt in Nijmegen vertelde Pim de Ridder namens Nijmegen Windpower. Van de opbrengst vloeit een flink deel terug naar de lokale bevolking. Hiermee kunnen lokale projecten worden ondersteund zoals speeltuintjes of de muziekvereniging.

Rode draad van de avond was dat lokaal draagvlak belangrijk is voor het realiseren van Windenergie. Dit wordt bereikt door vroegtijdig burgers te horen en bij de besluitvorming te betrekken. Een andere mogelijkheid is om burgers laten participeren in een windmolen. De windmolen wordt dan van de burgers wat zorgt voor een andere beleving van windenergie. Siward Zomer van ODE-Decentraal pleit zelfs voor 50% lokale participatie.

Naast draagvlak is het van groot belang dat er heldere beleidskaders worden gegeven door de gemeente. De nieuwe wethouder de heer A. Slob die aanwezig was, gaf aan dat hij op korte termijn met Lingewaard Energie in een gesprek nader wil ingaan op het proces rond Windenergie en de andere projecten van Lingewaard Energie waarmee we de duurzaamheid in Lingewaard een boost willen geven. Info: www.lingewaardenergie.nl; Contact: info@lingewaardenergie.nl.

Uitgelicht

Digitale krant