Kleine stappen voor taalmaatjes

Algemeen

BETUWE - Vorige week hielden Stichting Welzijn Lingewaard en Forte Welzijn hun derde taalmaatjescafé in Bemmel. Ondersteund door het Rijn IJssel College bood het café een gevarieerd programma toegespitst op het werken aan uitspraak van taalvragers, motiveren tot spreken in de praktijk en het gebruiken van Taalhulp van Succes, een hulpbron voor taalmaatjes ontwikkeld door stichting Lezen en Schrijven.

Naast de geboden theorie, was er ruimte voor uitwisseling. Intervisiegroepen werden geformeerd rondom taalniveau en het ondersteunen van groepen taalvragers. Dit bracht veel herkenning en nuttige tips. Taalmaatjes zijn geneigd om veel te geven en de lat hoog leggen. Mooi natuurlijk, maar dat kan frustratie oproepen als een taalvrager ondanks alle goede bedoelingen niet vooruit lijkt te gaan. De intervisiegroep Basisniveau werkte dit samen door en kwam uit op het kleine stapjesprincipe. Kleine stappen maken tenslotte één grootte. Kleine stappen zetten, helpt bovendien de taalvrager met het opnemen van de geboden taal. Terugkijken naar hoe je eerder begonnen was, geeft tevens goed zicht op vorderingen. Maar ook samen erop uitgaan, boodschappen doen of wandelen geeft voldoening en genereert meer taal dan lijkt.

Het volgende taalmaatjescafé is woensdag 19 september van 9.30-11.30 uur in De Wieken in Elst. Ook taalmaatjes worden? Kijk eens bij www.fortewelzijn.nl of www.swlingewaard.nl. Saskia Henze, coördinator Taalmaatjesproject en Vrijwilligers Steunpunt Overbetuwe is op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00-14.15 uur aanwezig en bereikbaar via 06 46375070 en saskia.henze@fortwelzijn.nl.

Uitgelicht

Digitale krant