Afbeelding

Artiesten (virtueel) onder invloed tijdens Vierdaagsefeesten Nijmegen

Algemeen

NIJMEGEN - Iedereen weet dat rijden onder invloed gevaarlijk is. Toch zijn er nog steeds mensen die achter het stuur stappen na het drinken van een paar drankjes of het roken van een joint. Daarom is er tijdens de Vierdaagsefeesten volop aandacht voor de campagne 'Rijden Zonder Invloed', die als doel heeft om het rijden onder invloed van alcohol, drugs en medicijnen - en de gevolgen daarvan - sterk te verminderen.

The Voice of Holland finalist Vinchenzo, singer-songwriter Nigel Sean en de bandleden van Snollebollekes stappen in de simulator om te ervaren hoe het is om onder invloed te rijden.

Nog tot en met 21 juli is het campagneteam met verschillende activiteiten aanwezig bij de Vierdaagsefeesten. In de Rijden Zonder Invloed Lounge kunnen bezoekers plaatsenemen in de 3D Tripping Simulator. Hier krijg je in een Virtual Reality- wereld met een Oculus Rift bril de kans om zelf virtueel te beleven wat het effect is van alcohol en drugs achter het stuur. 'In onze campagne draait alles om het zelf beleven en ervaren' vertelt Gerard Tertoolen, verkeerspsycholoog. 'Zo is de kans het grootst dat je zelf tot de conclusie komt dat rijden onder invloed geen goed idee is'. Bezoekers kunnen ook meedoen aan een quiz om hun kennis over alcohol en drugsgebruik in het verkeer te testen. De dagwinnaar krijgt een BOB-cadeaupakket thuisgestuurd.

Tijdens de Vierdaagsefeesten kunnen mensen die de Bob zijn vrijwillig deelnemen aan een alcoholen drugstest. Als uit de test blijkt dat ze geen drugs of alcohol hebben gebruikt, ontvangen zij een voucher waarmee ze gratis een alcoholvrije cocktail kunnen krijgen. Ook kun je een meet & greet winnen met een van de artiesten van the Matrixx live. 'Zorg jij ervoor dat je zonder alcohol of drugs achter het stuur stapt? Dan ben jij echt goed bezig en dat belonen we graag!', aldus Tertoolen. Met bestuurders met een te hoog alcohol- of drugspercentage in hun bloed worden alternatieven besproken om thuis te komen. Het campagneteam van Rijden Zonder Invloed organiseert in Overijssel en Gelderland allerlei activiteiten op locaties, zoals festivals en evenementen, (rij)scholen en sportclubs. Hier laat het campagneteam mensen met onder andere simulatoren en virtual reality ervaren dat rijden onder invloed echt een dom idee is. Op www.rijdenzonderinvloed.nl is meer over de campagne te vinden. ROV Oost –Nederland De campagne is een initiatief van het ROV Oost-Nederland. Het ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel dé partner voor verkeersveiligheid. Met hun kennis van verkeersveiligheid en van het gebied brengen ze de juiste partners bij elkaar en initiëren ze projecten. Ze richten zich daarbij op gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers. De ambitie? Iedereen elke dag weer veilig thuis! Het ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincies Overijssel en Gelderland.

Uitgelicht

Digitale krant