Hervormde kerk te Elst (Utr.) (foto: Reliwiki)
Hervormde kerk te Elst (Utr.) (foto: Reliwiki) Foto: Reliwiki

Open Kerk hervormde gemeente Elst

Algemeen

ELST - Vanaf 6 april tot en met september staan de deuren van de Hervormde kerk, Rijksstraatweg 24 in Elst (Utr.) iedere zaterdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur open. Iedereen kan dan even binnenlopen om de kerk te bekijken en voor een moment van stilte en bezinning. Maar ook voor een gesprekje met daarbij een kopje koffie is er ruimte.

Deze kerk In Elst werd in 1819 in gebruik genomen ten tijde van de bloeiende tabakscultuur in Elst en heeft een bijzondere geschiedenis. De bouw van de kerk kwam tot stand doordat tabaksplanters een fonds oprichtten waarin een deel van de opbrengst van hun tabaksverkoop terecht kwam ten gunste van de kerkbouw. Ook werd een subsidie van 1000 gulden ontvangen van Koning Willem I. De kapconstructie is bijzonder. Deze lijkt precies op de constructie van één van de vele tabaksschuren die er vroeger in Elst stonden.

In 1963 en 2002 vonden omvangrijke kerkrestauraties plaats. Bij de laatste restauratie werd een goed bij het kerkinterieur passend historisch orgel, in 1918 gebouwd door Bakker & Timmenga en afkomstig uit Bozum in Friesland, aangekocht.

Uitgelicht

Digitale krant