Imkers 'Om en BIJ Rhenen' halen hun bijen van de heide. (foto: Thijs Janssen)
Imkers 'Om en BIJ Rhenen' halen hun bijen van de heide. (foto: Thijs Janssen) Foto: Thijs Janssen

Imkers ‘Om en BIJ Rhenen’ halen hun bijen van de heide

Algemeen

RHENEN - ‘s Morgens al om vijf uur vertrokken de imkers uit Rhenen om hun bijen weer naar huis te halen. In juli hadden ze hun bijen gebracht naar de heide op de Veluwe tussen Epe en Vierhouten.

Dit verplaatsen moet altijd ‘s avonds laat of ‘s morgens vroeg gebeuren, omdat dan alle bijen in de kast of korf zijn. Het moet ook frisser dan 10 graden zijn, anders zijn de bijen al onderweg om nectar te halen. Als alle bijen in de kast zijn, worden de kleppen van de kasten dichtgemaakt. 
De bijen moeten altijd verder dan 5 km verplaatst worden. Ze gaan zich dan oriënteren op de nieuwe staan plaats. Bij thuiskomst halen de imkers de honing uit de honing kamer en gaan de honing slingeren. Vooral bij heide honing is dit een zware klus. 

De heide zag er dit jaar geweldig uit omdat het voldoende had geregend en we een uitzonderlijk mooie septembermaand hadden. Later dan ooit werden de bijen naar huis gehaald. Het blijkt dat de bijen heerlijke prachtige heidehoning hebben gemaakt. Nadat de honing is geslingerd gaat de honing in de potjes.

De bijen moeten nu klaar gemaakt worden voor de winter. Ieder volk krijgt nu een bak met 14 kg voer waarmee de bijen de winter kunnen overleven. Ook moeten de bijen behandeld worden tegen de varroamijt. 

“We hopen dat er weer in het voorjaar weer voldoende bijen beschikbaar zijn om de boomgaarden in de Betuwe te bestuiven. Omdat het in het voorjaar koud en nat was, viel de kersen oogst in de Mars tegen. Hopelijk zijn tijdens de bloei van de fruitbomen volgend jaar de omstandigheden beter. Fruit is van groot belang voor onze gezondheid”, aldus Rob Moret, voorzitter “Om en BIJ Rhenen’.

Uitgelicht

Digitale krant