Archeologie in trek in Rivierenland: elke week wordt er wel wat gevonden

Algemeen

NEDER-BETUWE - Het archeologisch centrum Zoelen is sinds oktober 2021 gevestigd aan de Uiterdijk in Zoelen. De vereniging is ontstaan door verzelfstandiging van de archeologische werkgroep van de Historische Kring Kesteren en Omstreken. Men heeft een eigen locatie. Op woensdagavonden en zaterdagmiddag zijn de leden aanwezig.

Door Piet Verwoert

De voorzitter van het archeologisch centrum te Zoelen is de Liendenaar André van Ingen. Hij vertelt, dat men in korte tijd al goed is gesetteld. “We hebben op deze locatie de ruimte. De vondsten worden gefotografeerd, geinventariseerd en gedetermineerd. We voeren de gegevens in in een nationale databank.”

Het werkgebied ligt tussen Zaltbommel, Valburg en de Bommelerwaard. Archeologie is ook bij de jeugd in Rivierenland in trek:  De voorzitter: “Dat komt onder meer doordat de actualiteiten rubrieken veel aandacht schenken aan vondsten.” Voor de jeugd is het aantrekkelijk, om met een metaaldetector het veld in te gaan.

Het centrum is aangesloten bij het het A.W.N. (vereniging van vrijwilligers in de archeologie). Men kan hierdoor beschikken over expertise op diverse vlakken.

“Ook niet-leden kunnen bij ons terecht met gevonden materiaal. Iedereen is welkom.”  Bijzondere actuele vondsten van de groep uit Zoelen zijn ondermeer een vuurstenen bijl, een unieke fibula, ingelegd met glas en verschillende munten uit de Romeinse tijd. “Elke week wordt er wel wat gevonden.”

Uitgelicht

Digitale krant