Bas Ramselaar.
Bas Ramselaar. Foto: erik helmers fotografie

Bas Ramselaar over ‘zijn’ koor Euphonia

Algemeen

RHENEN - Bas Ramselaar is nu vijf jaar dirigent van het koor Euphonia. Het begon allemaal met de Johannes Passion. Hoog tijd om Bas de vraag voor te leggen hoe het hem vergaat bij Euphonia.

Bas vertelt: “Na de Johannes Passion  studeerde ik met het koor nieuwe programma’s in: Kerstcantates van Dietrich Buxtehude, Joseph Haydn en Felix Mendelssohn, toewerkend naar concerten in samenwerking met het Barokensemble Orfeo Boreale, het Betuws Symfonieorkest en vocale solisten. Na een stemtest van alle koorleden, wat heel verhelderend was, zong iedereen de juiste partij  en kon ik de vocale en muzikale mogelijkheden van het koor beter inschatten.

Elke dinsdagavond repeteren vaste pianiste Elly Meijer en ik samen met het koor in de Ontmoetingskerk in Rhenen. In een gemoedelijke sfeer wordt er twee uur lang gezongen en ook flink gestudeerd aan het concertprogramma. En laat dat nu het allerliefste zijn wat ik doe: Mensen goed leren zingen (ik ben een echte koorman), werken aan stem- en koorvorming, voordracht en expressie en het optimaliseren van de koorklank, om het repertoire met overtuiging te brengen!

Inmiddels studeren we de Petite Messe Solennelle van Rossini in. Het concert is op zaterdag 25 november. Verder repeteren we ook kortere stukken voor speciale gelegenheden: prachtige koorwerken van Bach, Mozart, Bruckner en Rutter. De Johannes Passion van J.S. Bach, die we eens per twee jaar uitvoeren, vindt plaats op zaterdag 16 maart 2024.”

“Heb je/heeft u zin om mee te komen zingen? Kijk eens op de website: www.euphonia-rhenen.nl. Neem gerust contact op met ons bestuur: e-mailadres: info@euphonia-rhenen.nl.”

Uitgelicht

Digitale krant