Jonge lepelaars, aalscholvers en reigers in De Blauwe Kamer.
Jonge lepelaars, aalscholvers en reigers in De Blauwe Kamer. Foto: Rob Moret

Ooievaars kruipen uit het ei op de Laarsenberg

Algemeen

RHENEN - Ieder voorjaar keren ooievaars terug op hun nest op de Laarsenberg. Veel mensen bekijken vanaf de bosrand de jonge uivers. Het nest in de Palmerswaard laten de ooievaars liggen. Uniek en een landelijke uitstraling hebben de jonge vogels in de Blauwe Kamer. 

Het is een kakofonie van bedelende jonge lepelaars, aalscholvers en reigers naast de ganzen en ijsvogels, die van uit de vogelobservatiehut uitstekend zijn te bewonderen. Volgens Rob Moret moet ieder dit een keer mee maken. Rob ontving een bericht dat een geliefde leraar Arend Schalekamp is overleden.
In 1957 begon in Rhenen de Bergschool MULO met directeur Moret. Er was nog geen gebouw en les werd gegeven in gebouw Irene in het Plantsoen en een gymlokaaltje bij de Openbare School. Een van de eerste leerkrachten was Arend Schalekamp. Hij werd door leerlingen op handen gedragen.
In het plantsoen woonde  koster Lokhorst. In de pauze lieten de leerlingen zijn kippen los in het plantsoen. Het duurde enige tijd voor de leerlingen de kippen hadden gevangen en terugkeerden in de klas. Met de fiets gingen we op schoolkamp naar Kleef, Nunspeet en Otterlo en Ellecom. Nadat Schalekamp was verhuisd naar Ermelo bleven hij en Wil zijn vrouw nog 50 jaar lid van het zangkoor in Rhenen.

Het is nu fantastisch fietsen langs de Grift in het Binnenveld. Er zijn volop jonge waterhoentjes te zien. Met een beetje geluk zie je jongen, pullen van kieviten, wulpen, tureluurs, grutto’s en scholeksters. Ook lopen er reeën en hazen. In het Binnenveld werd Kunst aan het Klompenpad  in het weekend goed bezocht .Fluitenkruid, boterbloemen en de meidoorn zijn prachtig, volgens Rob Moret.

Uitgelicht

Digitale krant