Afbeelding

De SGP wil meebesturen in Gelderland

Algemeen

NEDER-BETUWE - De onderhandelingen van BBB, VVD, CDA, SGP en de ChristenUnie onderhandelen over een Gelderse coalitie zijn een goede reden om de fractievoorzitter van de SGP Klaas Ruitenberg uit Opheusden te bevragen.

Door Jan Woldberg

Volgens Ruitenberg doet de PvdA niet mee omdat ze alleen met Groen links wil meedoen. “Op basis van programma’s was de PvdA voor ons een mogelijke keuze geweest.” Maar hij heeft een goed gevoel bij de partijen die nu de onderhandelingen voeren. De SGP wil een programma op hoofdlijnen waar men de vrijheid heeft om afwijkend te stemmen over principiële onderwerpen, want voor Ruitenberg is Gods woord het moreel kompas: ‘Ik snap best dat als je in de seculiere wereld leeft dit anders is zo is de SGP wel voor breedtesport maar tegen het sponsoren van topsport.”

Volgens Ruitenberg heeft de provincie zich te houden aan allerlei regels. “Wat goed is voor de energietransitie, is misschien slecht voor de vogelhabitat of kan niet uitgevoerd worden vanwege de stikstofregelgeving of de grondwaterkwaliteit. De overheid mag in dat kader boeren vragen vrijwillig te stoppen, maar een gedwongen uitkoop sluiten wij uit.” 

Hoewel Ruitenberg baalt van de verstikkende regels gelooft hij dat er oplossingen gevonden moeten worden. “De kunst is om met alle betrokken sectoren het gesprek aan te gaan. “Geef ons alleen de tijd om het samen te doen. Laten we de innovaties in de sector stimuleren om te proberen de problemen het hoofd te kunnen bieden.”

Uitgelicht

Digitale krant