Wandelen door het Amerongse Bos.
Wandelen door het Amerongse Bos. Foto: Jan de Jong

Voorjaarswandeling Amerongse Bos

Algemeen

REGIO - Dit voorjaar kijken we hoe het bos er na de winter voorstaat. Tijdens de afgelopen winter is het bos fors uitgedund. Hier en daar zijn sommige soorten bomen verwijderd om plaats te maken voor meer inheemse soorten met als doel een grotere biodiversiteit. Ook krijgt daardoor de ondergroei meer licht waardoor ook daar meer diversiteit in struiken, bloemen, planten en bodembedekkers zal optreden.

De grote rechte stammen van de boomsoorten die zijn gekapt worden verkocht en het andere hout laat men liggen voor insecten en vogels, die hierin een schuilplaats vinden, hun eitjes afzetten of een holletje uitknagen om in te wonen. Het ziet er daardoor op sommige plaatsen tijdelijk wat rommelig uit, maar de ervaring leert dat er snel weer een evenwichtig beeld ontstaat.

Alle bomen, struiken en planten doen in dit seizoen hun best om knoppen te vormen, waaruit weer nieuw blad en bloemen zullen ontspruiten. Vogels en andere dieren zijn druk in de weer om partners te vinden, nesten te bouwen en voor nieuw leven te zorgen.

Het voorjaar is voor zowel flora als fauna een druk seizoen waarin het bos weer tot leven komt. “U kunt van dit alles getuige zijn door mee te gaan op één van onze wandelingen. Deelname is gratis, maar u moet zich vooraf wel aanmelden. Dat kunt u doen door naar de volgende link te gaan: https://www.utrechtslandschap.nl/activiteiten/excursie/vroege-voorjaarswandeling-amerongse-bos

De wandeling start om 13:30 uur vanaf het bezoekerscentrum van Utrechts Landschap aan de Veenseweg 8 in Amerongen. Gratis parkeren kan op Groene Entree De Burgwal in Amerongen, van daar loopt u in enkele minuten naar het bezoekerscentrum. Er is plaats voor maximaal 20 personen.”

Uitgelicht

Digitale krant