22 december 2022 Kesteren. Tussen beeldschermen liet zich een Gaai zien.
22 december 2022 Kesteren. Tussen beeldschermen liet zich een Gaai zien. Foto: Henk van der Kooij

Vuistregel 20-20-2: minder beeldscherm, meer natuurgebruik!

Algemeen

KESTEREN - We leven in het digitale tijdperk. Steeds minder kinderen hebben dagelijks lichamelijke inspanning. “Joh, ga toch spelen!’’ “ Maar mama, ik speel toch?! Buitenspelen heeft plaats gemaakt voor gamen.

Door Henk van der Kooij

Steeds meer kinderen maken gebruik van een tablet of iPad om spelletjes op te spelen. Echter intensief beeldschermgebruik veroorzaakt verschillende oogklachten en kan zelfs leiden tot bijziendheid. Bijziendheid ontstaat bij activiteiten waarbij het voorwerp dichtbij is, zoals gamen en laptop- of smartphonegebruik. Bijziendheid is wereldwijd de snelst toenemende oogafwijking! 

Om oogproblemen te voorkomen adviseren oogartsen – in de eerste plaats kinderen maar ook goed volwassenen – de 20-20-2-vuistregel: na 20 minuten op een telefoon of tablet kijken, moet er een pauze van 20 seconden worden genomen waarbij je in de verte kijkt. De 2 staat voor 2 uur per dag naar buiten. Als vogelaar adviseer ik natuurlijk: minder beeldschermgebruik en meer vogels kijken. 

Dus als u kunt, dan tijdens het beeldschermen regelmatig even naar buiten kijken. Kan zo verassend zijn. Zo kreeg ik door het raam deze Gaai met een eikel in de snavel te zien. Niet werken voor maar zoeken naar voedsel. Dit zegt ook zijn wetenschappelijke naam: Garrulus glandarius betekent ‘voortdurend krassende eikelzoeker’. ‘s Winters eten gaaien namelijk vooral eikels, maar ook wel beukennootjes, fruit en ander eetbaars. In het najaar hamsteren ze de eikels en verstoppen die in de grond. Bij voedselgebrek worden ze opgegraven. De eikels die ze niet opgraven, kunnen uitgroeien tot bomen. Boeiend en absoluut niet oogvermoeiend: even niet-beeldschermen loont.

Uitgelicht

Digitale krant