1 nov. 2022. Een bijzonder tweetal Kolganzen liet zich vanaf de Randwijkse Rijndijk zien.
1 nov. 2022. Een bijzonder tweetal Kolganzen liet zich vanaf de Randwijkse Rijndijk zien. Foto: Henk van der Kooij

Wonderlijke trouw!

Algemeen

NEDER-BETUWE - Graag wil ik stilstaan bij een in mijn  ogen bijzonder paar. Op 1 november nam ik vanaf de Randwijkse Rijndijk twee halsgeringde Kolganzen waar. Uit bestudering van de foto’s thuis bleek het om de Kolganzen C6C en C7C te gaan. U ziet ze op de foto. Ze  zijn allebei op 29 oktober 2018 geringd bij Eemnes. C6C is een vrouwtje (F)  en C7C is en mannetje (M). 

Door Henk van der Kooij

Weet u wat me nu zo trof? De bijzondere overeenkomst in de lijst van waarnemingen! De halsring van C7C is 25 keer en die van C6C 24 keer door vogelaars afgelezen.  En, echt verbazingwekkend, beide vogels zijn 24 keer samen gezien! Slechts één keer is C7C alleen gezien. Een vogelaar moet toen in het veld C6C over het hoofd  hebben gezien. Het paar C6C-C7C is na het ringen in november 1x gezien in Zuid-Holland, in jan./feb. 8x in deelstaat Nedersaksen (Noordwest-Duitsland), in nov./dec. 5x  en in jan./feb. 3x in deelstaat Brandenburg (Oost-Duitsland). Verder in maart 5x in Midden-Polen, in april 1x in Litouwen en nu 1x  in onze regio. 

U ziet een deel van de vogeltrekweg! Samen jaarlijks op weg vanuit Siberië naar Duitsland/Nederland en vanuit deze landen weer naar een broedgebied in Siberië. Samen trekkend bij dag en nacht. Steeds op elkaar lettend. Hoe knap! In goede en kwade dagen. Letten wij mensen zó op elkaar? Gaan wij in 2022 zó met elkaar om? Wonderlijk die trouw. Mij spreekt niet alleen de blomme, maar ook dit paar een tale!

Uitgelicht

Digitale krant