De Spijderstoren bij de stadsgracht begin vorige eeuw.
De Spijderstoren bij de stadsgracht begin vorige eeuw. Foto: Utrechts Archief

Langs de grenzen van vestingstad Rhenen

Algemeen

RHENEN – Wie de nieuwe stadswandeling ‘Rhenen, grensstad aan de Rijn’ wil verkennen kan dat doen op zaterdagmiddag 15 oktober. Een stadsgids van het Cuneragilde neemt je anderhalf uur mee langs de Middeleeuwse grenzen van de Rhenen.

Op een paar plekken zijn die grenzen nog zichtbaar in de vorm van stadsmuren. De muren waren ooit de grens tussen ingezetenen en poorters en daarbuiten woonden boeren en horigen. Maar ook zonder de restanten van muren is de grens van de oude stad en het platteland zichtbaar in het terrein.

De geschiedenis van de stad Rhenen is ook een verhaal over grenzen in de ruimste zin van het woord. Soms vertellen onopvallende sporen over belangrijke gebeurtenissen uit een wereld die ver achter ons lijkt te liggen. Over de tijd waarin een legende werd geboren en een bedevaartstad opbloeide.
Een oord van bezinning gelegen in een bijzonder mooi landschap, waar kunstenaars en koningen graag verbleven. Maar tegelijk een vestingstad, gelegen aan twee verkeerswegen: een door de stad en de andere over de Rijn.  

Kaarten (5 en 2 euro tot 13 jaar) liggen bij het VVV-kantoor aan de Kerkstraat 1 (0317 612333). Daar begint om 14.30 uur de stadswandeling.

De gidsen van het Cuneragilde leiden twee keer per maand een stadswandeling: op de eerste en derde zaterdag. Op de tweede en vierde zaterdag is er om 14.30 uur een torenbeklimming met bezichtiging van de Cunerakerk. Informatie: cuneragilde.nl.

Uitgelicht

Digitale krant