Eline van Vulpen achter het stokkenklavier.
Eline van Vulpen achter het stokkenklavier. Foto: Pieter de Vries

Hoog boven Rhenen bespeelt Elinede klokken van het Cunera-carillon

Algemeen

RHENEN - Dat was een leuke verrassing voor Eline van Vulpen, toen ze woensdag met haar klas de Cuneratoren bezocht. Hoog in de toren mocht ze achter het klavier van de beiaard. De 47 klokken van het carillon galmden haar muziek over Rhenen.

Het stokkenklavier had weinig geheimen voor Eline en veel leerlingen van groep 8 van de Calvijnschool uit Ederveen. Ze herkenden de toetsen van een orgel en speelden wat in hen opkwam. Aangemoedigd door Wim Veerman, een van de beiaardiers van het Cuneragilde.

Schoolhoofd Henk van Barneveld was achteraf dik tevreden over dit uitstapje: ‘Ook de ouders vonden het interessant. De verhalen onderweg in de toren, de bouwhistorie van toren en kerk. Zolang ik voor groep 8 sta blijf ik dit doen. Mijn taallessen zullen de kinderen misschien vergeten, maar dit vergeten ze hun leven niet.’

De Calvijnschool bezoekt elk voorjaar ook het militair ereveld op de Grebbeberg. Niet overdag, maar ’s avonds na het eten, dat is om een praktische reden. Van Barneveld: ‘Deze verhalen vinden vooral vaders interessant, en ’s avonds kunnen die met de auto voor vervoer zorgen.’ Ook de gidsen genieten van deze sfeervolle excursies in de avondschemering.

Van Barneveld hoopt met zijn leerlingen ook op de excursie te gaan over de Grebbeberg naar Koningstafel. Afgelopen zomer verkende hij met twee collega’s en gids Dick Verkaar de route. ‘Hij vertelde hoe dit land er vroeger uitzag, over de historie en eekschillers en de Middeleeuwse walburg. Heel geschikt voor kinderen uit groep 8. Die luisteren graag naar verhalen met veel weetjes.’

Uitgelicht

Digitale krant