Educatie op het kampement.
Educatie op het kampement.

Het oorlogsverleden van de Betuwe in beeld

Algemeen

OPHEUSDEN -Van 5 tot en met 8 oktober houdt The Island 44-45 een groots evenement bij De Spees in Opheusden. Die dagen is er op het terrein van camping de Linie een groot kampement ingericht met veel re-enactors. Zij brengen het oorlogsverleden ‘44-‘45, zoals dat zich heeft afgespeeld bij De Spees, tot leven.

Het evenement begint met een avond voor de veteranen. Daarna volgen educatiedagen voor de groepen 7 en 8 van alle basisscholen in Neder-Betuwe. Op 6 en 7 oktober zijn er ‘s avonds om 20.00 uur lezingen. De eerste avond vertelt Bauke Huisman het Betuwse oorlogsverhaal. De tweede avond gaan Daan Viergever en Gerard Nieuwenhuis in op specifieke lokale gebeurtenissen.

Op zaterdag is de grootste publieksactiviteit. Bij de Spees worden zogenaamde mock battles uitgevoerd ‘s ochtends van 10.30 tot 11.30 uur en ‘s middags van 14.00 tot 15.00 uur. Schijngevechten vinden dan plaats tussen de Duitsers en de geallieerden met echte effecten van ontploffingen en allerlei explosies. Die dag is iedereen ook welkom om het kampement te bezoeken. De diverse aanwezige oude legervoertuigen zijn zeker de moeite waard.

Uitgelicht

Digitale krant