Carin en Houke, dochter en zus van Janny Abbas naast het ouderlijk huis op de dijk in Opheusden.
Carin en Houke, dochter en zus van Janny Abbas naast het ouderlijk huis op de dijk in Opheusden. Foto: Carin Weustenenk

Dijkvriendinnen, verhalen van meisjes uit Opheusden in oorlogstijd

Algemeen

OPHEUSDEN - Dijkvriendinnen vertelt het verhaal van meisjes/ jonge vrouwen die ruim 78 jaar geleden op en om de Rijnbandijk in Opheusden woonden. Opheusden veranderde in korte tijd van een prachtig dorp aan de rivier in een dorp vol puin.  De meisjes moesten vluchten en verliezen daarbij soms alles, wat blijft bestaan is hun vriendschap. 

Het oorlogsverhaal zijn de herinneringen van Janny Abbas over haar ouderlijk huis op de dijk en over haar vriendinnen uit Opheusden, aangevuld met herinneringen van haar zus Houke en vriendin Corry. De oorlog in de Oekraïne deed zus Houke en vriendin Corry denken aan de oorlog in de Betuwe.
Beide dames vinden het belangrijk dat het verhaal en andere oorlogsverhalen doorgegeven worden aan de volgende generatie. Carin, de dochter van Janny, heeft alle herinneringen opgeschreven en contact gezocht met Sem Arends. Sem verzamelt oorlogsverhalen over Opheusden. Toen ontstond het idee om van het verhaal aangevuld met oude foto’s, plattegrond en uitleg over de slag om Opheusden een boekje uit te geven.

Het boekje is voor drie euro verkrijgbaar bij Van Leeuwen Boekhandel in Opheusden en bij Museum Baron van Brakell even buiten Kesteren. Te leen bij de bibliotheek van Opheusden en bij de bibliotheek van de Gereformeerde Gemeente in Nederland, locatie Opheusden.

Het verhaal is ook geschikt voor jonge lezers vanaf 11/12 jaar. Voor info en aanvullingen carin.weustenenk@gmail.com.

Uitgelicht

Digitale krant