Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Bloeiende heide.&nbsp;</p>

Bloeiende heide. 

(Foto: Jeroen van Wijk voor Geldersch Landschap & Kasteelen)

Natuur in Beeld: De heide bloeit weer!

REGIO - Het is begin augustus en de natuur lijkt over haar jaarlijkse top heen te zijn. Toch zijn er soorten die hun jaarlijkse piek nog moeten bereiken. Eén van de soorten die nog moeten pieken is heide! De eerste heidestruiken bloeien zelfs alweer.

In Nederland komen verschillende soorten heide voor. Struikheide zal de meeste mensen het bekendst voorkomen. Het is namelijk de soort die aan het einde van de zomer voor uitgestrekte paarse velden zorgt. Met name op de Veluwe.

Hoewel struikheide maar weinig nodig heeft, zal hij zonder hulp uiteindelijk verdwijnen. In de Middeleeuwen zijn de heidevelden in Nederland verbonden aan de mens, de schapenhouderij werd een algemeen gebruik. Daardoor ontstonden stuifzanden, waarop heideplanten zich konden vestigen. Om heide te behouden, moest dit proces herhaald blijven worden anders zou de heide langzaam veranderen in bos. Dit is tot op de dag van vandaag de reden waarom heide niet zonder hulp kan.

Het hele heidesysteem staat tegenwoordig extra onder druk, met name door decennialange hoge uitstoot van stikstof en fosfaat. Die uitstoot moet dus ook voor de heide drastisch worden verminderd! Behoud van de heide is niet alleen belangrijk voor een mooi paars plaatje, maar ook voor de instandhouding van gespecialiseerde plant- en diersoorten zoals de zandhagedis, gladde slang, wilde bijen, heivlinder, heideblauwtje en nachtzwaluw. 

In Gelderland is de bloeiende heide het beste te bewonderen op de Veluwe. Dit kan in verschillende gebieden van Het Geldersch Landschap & Kasteelen, zoals de Loenermark, Tongerense Heide, Staverden en het Wekeromse Zand.

Meer berichten